Nieuws

Herfst in Engeland

Een nieuw berichtje vanuit Easney (All Nations) Engeland. Het is wat lang, maar hopelijk nog wel leuk om te lezen!

Algemeen

Het is hier echt herfst, prachtige gekleurde bomen en hele mooie paddenstoelen! Het regent nu steeds vaker, soms een hele dag. Maar deze week hadden we ook een paar hele mooie zonnige dagen! Je merkt wel dat het wat kouder is, vooral 's ochtends. De omgeving is zo ontzettend mooi, afgelopen woensdagmiddag hebben we een mooie route gefietst. En wat ook heel leuk is, we zitten vlakbij een aantal vliegvelden. Als de wind de 'goede' (;-)) kant op staat, komen de vliegtuigen van Londen Stansted heel laag over! Twee weken geleden zijn we naar Heatrow geweest, een uurtje rijden. We hebben daar vliegtuigen gespot, heel gaaf! Michaël was helemaal blij (en wij natuurlijk ook ;-)) We hebben veel grote vliegtuigen (o.a. A380's) gezien!

Zaterdag 24 oktober was Michaël jarig (2). Bedankt voor alle lieve kaarten en zelfs cadeautjes die hij kreeg! We hebben 's ochtends zijn feestje gehouden met alle kinderen die hier zijn (10). Super gezellig! We aten taart, deden spelletjes en hebben buiten gespeeld. We hoorden later dat de kinderen genoten hadden met elkaar! En 's middags kwamen de ouders van Marijke! Helemaal met de auto! Wat was dat gaaf! Ze zijn tot dinsdagochtend bij ons geweest, echt enorm gezellig. Zaterdag is Marijke met haar moeder wezen winkelen en zijn Piet en Marijkes vader 's avonds naar Cambridge geweest voor een Evensong en orgelconcert. Heerlijk om zo met elkaar gevoel en sfeer te kunnen delen. Ook voor Marijkes ouders bracht het veel herinneringen boven. We hebben genoten van hun aanwezigheid!

De opleiding

De lessen zijn echt zo waardevol! We krijgen les van veel verschillende docenten, maar allemaal mensen die zelf ook zendelingen geweest zijn. Evangelisten, Bijbelvertalers, Arts en nog veel meer. Er is zoveel nuttige en goede informatie, bij elke les krijgen we tips voor boeken om te lezen. Er is veel kennis en ervaring, dat merk je en is super goed! Ook duiken we vaak in onze Bijbel, we krijgen Bijbelgedeeltes aangereikt met vragen die we dan in groepen beantwoorden. Heel erg leerzaam en zo verrijkend! Soms denken we, we lezen al zoveel jaar de Bijbel, maar wisten niet dat er zoveel meer in stond. Zoveel rijkdom, wijsheid en Liefde!

De hele cursus is opgebouwd uit verschillende modules. Eerst ging het over 'Wie ben ik', dus wie ben je, hoe zit je in je vel ;-) en wie mag je zijn in Christus. We kregen diverse testen over je persoonlijkheid, leerstijlen, karakter enzovoort. Deze module is dus heel belangrijk voor je zelfkennis. Maar ook hoe sta je in het geloof! Hoe sta je in je missie. Wat is je intentie? "Hier ben ik, ik kom helpen/ik weet hoe het moet'. Dat is geen goede houding, het is geen 'ik' maar 'wij', je gaat om te dienen (‘communitas’)!

De volgende module ging over 'Wie zijn zij'. Hierin behandelden we verschillende culturen met hun tradities en eigenschappen en hoe ga je daarmee om, hoe communiceer je met elkaar. Hierin kun je namelijk grote fouten en misverstanden door krijgen. Maar ook verschillende religies zoals boeddhisme, hindoeïsme, islam en Afrikaanse traditionele religies. Gisteren kregen we les van een arts over 'welzijn'. Heel praktisch, wat doe je als er een ongeluk gebeurd..? Helpen? Maar in andere landen kun je daardoor opgepakt worden als medeschuldige en in grote problemen komen. Alarmnummer bellen? Als dat er is dan komt deze vaak toch te laat. Hulp vragen van anderen? Vaak kun je de taal nog niet in het begin en ze willen meestal niet helpen. En als je dan uiteindelijk toch een ziekenhuis weet te vinden, dan helpen ze je alleen maar als je op dat moment geld bij je hebt.. Enz. Enz.

We krijgen meerdere keren het advies om vooral in contact te komen met zendelingen die er al zijn, m.n. in het begin veel luisteren en leren van anderen. Probeer vertrouwen te winnen door je te verdiepen in hun cultuur en wie ze zijn. Hun cultuur/religie is als een ijsberg, er is een gedeelte wat we kunnen zien, maar nog veel meer wat we niet kunnen zien. Voor het onzichtbare gedeelte van de ijsberg heb je je eigen 'cultuur pinguïn' nodig.

We zijn op dit moment druk bezig met ons researchproject. De eindopdracht met een presentatie van 20 min. Het onderwerp mag je zelf uitkiezen. Piet zijn onderzoek zal gaan over ‘Supporting Network for Missionaries’, en dan vooral gericht op ‘when on the field’. Marijke twijfelt nog over ‘hospitality/je thuis voelen in andere culturen’ en ‘Problemen die kunnen ontstaan in een team op het zendingsveld en hoe je daarmee om moet gaan’. Het is een grote opdracht, maar ook weer heel waardevol!

We hebben ook praktische cursussen. Marijke doet er nog geen dit termijn, maar volgend termijn hoopt ze o.a. koken in andere landen te volgen. Piet heeft de cursus Car Maintenance (‘Auto onderhoud’) gevolgd en binnenkort staat EHBO op het programma! Heel erg leerzaam en handig!

Community life

Het is bijzonder om in deze community te leven. We genieten er erg van! Ook de kinderen genieten van de mensen om hen heen die hun veel aandacht geven ;-) Zelf hebben we ook meerdere goede vrienden. Er wordt veel waarde gehecht aan vragen naar hoe het met je gaat, en als er iets is, voor elkaar te bidden. En naderhand ook blijven vragen hoe het gaat. Toen Marijke een dag ziek was, kreeg Piet van iemand een briefje met een mooie psalm erop geschreven, voor Marijke. Zo lief en bemoedigend! Er is een groot gevoel van verbondenheid die je niet echt goed kan omschrijven.

We hebben regelmatig een heleboel mensen in huis voor... spelletjes! Helemaal leuk! We hadden best wat spellen meegenomen waarbij je niet van de taal afhankelijk bent. Jungle Speed, Party Animals, en Regenwormen zijn favoriet. We zitten vaak met drie verschillende groepen spelletjes te doen. Mensen nemen zelf iets lekkers en drinken mee. Echt super leuk!

Piet zijn muziekgave was al snel ontdekt :-) Hij heeft inmiddels twee leerlingen die hem hebben gevraagd om hun pianoles te geven. Ook speelt hij regelmatig piano met de muziekgroepjes als we met elkaar gaan zingen. Voor kerst zijn er twee koren opgericht. Één met gangbare muziek (Carols) en een andere met meer klassiekere stukken. Erg mooi. We zitten allebei op beide koren en genieten er erg van!

International night

Afgelopen vrijdagavond hadden we een internationale avond. In plaats van het normale diner mocht iedereen iets klaarmaken van zijn/haar eigen land. Wij als Nederlanders hadden erwtensoep, bitterballen, appeltaart en blokjes kaas (dankzij de ouders van Marijke die dit meegenomen hadden met de auto). We hadden typisch eten uit o.a. Afrika, Thailand, Taiwan, Denemarken, Zwitserland, Amerika, Italië, Engeland, Ierland, Duitsland en China. Ook mocht je je als land presenteren in een zelf bedachte vorm. Een familie uit Ierland/Amerika gaven een klein concert, als Nederlanders deden we een toneelstukje met typisch Nederlandse dingen erin. Wij speelden een ouder echtpaar die hun verjaardag vierden. Onze visite kwam op de fiets, op tijd en bij ontvangst en weggaan gaven we elkaar allemaal 3 zoenen. Tijdens de verjaardag klaagden we over het weer en ondertussen kwam er een groep luidruchtige voetbalfans langs en die pakten hebberig al de gratis kaas die hen werd aangeboden. Zo grappig! Ook uit Denemarken was er een super leuke voorstelling over de Vikingen en nog veel meer stukjes. Het was een geweldig leuke avond! Veel mensen hadden ook hun traditionele kleding aan, heel erg gaaf!

Er is nog veel meer te vertellen, maar hier willen we het voor nu weer even bij houden. God bless you!!

Lieve groet,

Piet, Marijke, Michaël en Samuël

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u in en ontvang de nieuwsbrief per e-mail!

Lees meer